فهرست مطالب

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سوگل عدیلی، علی اصغر صادقی *، محمد محمد چمنی، پروین شورنگ، فرهاد فرودی صفحات 27-34

    این آزمایش به منظور مطالعه اثرات افزودن دوزهای مختلف عصاره مخمر و مخمر اتولیز شده به جیره گاو شیرده بر مقدار خوراک مصرفی، فرآورده های تخمیری شکمبه، فراسنجه های خونی-ایمنی، بیان ژن اینترلوکین-6 و تیتر آنتی بادی بر علیه تب برفکی انجام شد.
    تعداد 25 راس گاو شیرده در اوایل دوره شیردهی در قالب طرح کاملا تصادفی به پنج گروه آزمایشی و پنج تکرار تقسیم شدند. جیره های آزمایشی شامل 1) جیره پایه (گروه شاهد)، 2) جیره پایه + 20 گرم در روز عصاره مخمر، 3) جیره پایه + 40 گرم در روز عصاره مخمر، 4) جیره پایه + 20 گرم در روز مخمر اتولیز شده، و 5) جیره پایه + 40 گرم در روز مخمر اتولیز شده بود. از محتویات شکمبه گاو در انتهای دوره آزمایش نمونه گیری و فرآورده های تخمیری شکمبه اندازه گیری شد. در هفته پنجم آزمایش به منظور کنترل بیماری تب برفکی به گاوها واکسن تزریق شد. هفت هفته بعد از شروع آزمایش نمونه گیری خون انجام شد و سنجش فراسنجه های خونی، مقدار تیتر آنتی بادی بر علیه ویروس تب برفکی و آنالیز بیان ژن اینترلوکین 6 انجام شد. گاوهای دریافت کننده عصاره مخمر و مخمر اتولیز شده در هر دو سطح نسبت به گروه شاهد مصرف روزانه ماده خشک بیش تری داشتند (0/05>P). مخمر اتولیز شده و عصاره مخمر تاثیری بر مقدار تولید شیر روزانه گاوها نداشت (0/05<P). گاوهای دریافت کننده مخمر اتولیز شده نسبت به گروه شاهد مقدار تیتر آنتی بادی بر علیه ویروس تب برفکی بیش تری داشتند (0/05>P)، ولی گاوهای دریافت کننده عصاره مخمر در مقدار تیتر آنتی بادی با گروه شاهد تفاوت معنی دار نداشتند (0/05<P). تیمارهای مخمر اتولیز شده بر غلظت اسیدهای چرب فرار شکمبه تاثیری نداشتند (0/05<P)، ولی عصاره مخمر سبب افزایش تولید کل اسیدهای چرب فرار، کاهش مقدار استات و افزایش تولید پروپیونات در شکمبه شد (0/05>P). بیش ترین افزایش بیان نسبی ژن اینترلوکین-6 مربوط به گاوهای دریافت کننده مخمر اتولیز شده بود. استفاده از 40 گرم در روز مخمر اتولیز شده می تواند سبب بهبود سیستم ایمنی و 40 گرم در روز عصاره مخمر می تواند سبب بهبود شرایط تخمیر و تولید فراسنجه های تخمیری شکمبه گاوهای شیرده شود.

    کلیدواژگان: استات، مخمر اتولیز شده، عصاره مخمر، گاو شیری، اینترلوکین 6، پروپیونات
  • رزیتا باباعباسی، سعید محمدزاده *، سید مجتبی موسوی صفحات 35-40

    میدان‌های الکترومغناطیسی و تابش‌ها با فرکانس رادیویی روی بافت‌های بدن انسان برهمکنش داشته و می‌توانند روی تولیدمثل اثراتی داشته باشند و بیش ترین عوارض مطرح شده امواج تاثیر روی سیستم تولیدمثل، آنزیم‌های بدن، هورمون‌های جنسی مردانه، مغز استخوان، ضربان قلب، تغییرات هماتولوژیک و اختلال‌های عصبی- رفتاری است. این تخقیق بررسی تاثیر شدت امواج الکترومغناطیس روی برخی فراسنجه‌های اسپرم قوچ و شاخص استرس اسید تیوبابیوتیریک (TBRS) به عنوان یک مدل حیوانی می‌باشد. نمونه‌های منی پس از جمع آوری به کمک واژن مصنوعی، در دستگاه تولید کننده امواج الکترومغناطیس با شدت های مختلف شامل کنترل، 1، 1/5، 2، 2/5، 3، و 3/5 میلی تسلا قرار داده شد. فراسنجه‌های منی با میکروسکوپ مجهز به کامپیوتر (کاسا) ارزیابی و زنده‌مانی اسپرم توسط کیت دیف کوئیک تعیین شد. بیش ترین تحرک در شدت 1 میلی تسلا و کم ترین آن در 2 میلی تسلا بود (85 درصد در مقابل 45/5 درصد). تحرک اسپرم در 3 میلی تسلا افزایش و به 74% رسید ولی پس از آن در شدت 3/5 به طور معنی‌داری کاهش و به 50/5 درصد رسید. زنده‌مانی در تیمار 3 و 3/5 میلی‌تسلا به ترتیب به 76/4 و 85/2 درصد رسید. زنده‌مانی در شدت 2/5 میلی‌تسلا نسبت به سایر تیمارها کاهش معنی‌داری داشت. غلظت TBARS به طوری معنی‌داری در شدت 3 میلی تسلا نسبت به گروه شاهد و سایر تیمارها پائین‌تر آمد. قرار دادن اسپرم در شدت‌های مختلف امواج اثرات متفاوتی را ایجاد می‌کند. می‌توان از برخی شدت‌ها در درمان ناباروری کمک گرفت.

    کلیدواژگان: امواج الکترومغناظیس، تحرک، زنده مانی، غلظت TBARS، منی
  • امین اکبریان، محمد چمنی*، پروین شورنگ، علی اصغر صادقی صفحات 41-48

    در خوراک آغازین گوساله معمولا از دانه ذرت و کنجاله سویا استفاده می شود و اخیرا کنجاله کانولا و دانه جو هم توصیه شده اند. هدف از انجام این تحقیق تعیین اثرات اصلی ومتقابل افزودن دانه ذرت یا دانه جو به خوراک آغازین باکنجاله سویا یا کنجاله کانولا بر الگوی اسیدهای چرب فرار شکمبه و افزایش وزن گوساله ها بود. در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 تعداد 40 گوساله هلشتاین در سن سه روزگی به طور تصادفی جیره های آزمایشی شامل دانه ذرت آسیاب شده-کنجاله سویا، دانه ذرت آسیاب شده-کنجاله کانولا، دانه جو آسیاب شده-کنجاله سویا و دانه جو آسیاب شده- کنجاله کانولا دریافت کردند. اسیدهای چرب فرار شکمبه متابولیت های خونی، مقدار مصرف خوراک آغازین و افزایش وزن گوساله ها ارزیابی شد. دانه ذرت با دو منبع پروتیینی تفاوتی در غلظت کل اسیدهای چرب فرار نشان نداد ولی دانه جو-کنجاله کانولا سبب افزایش غلظت کل اسیدهای چرب فرار نسبت به دانه جو-کنجاله سویا شد. کم ترین خوراک مصرفی به تیمار دریافت کننده دانه جو-کنجاله کانولا و بیش ترین مقدار به تیمار دریافت کننده دانه ذرت-کنجاله سویا تعلق داشت. بیش ترین افزایش وزن به تیمار دریافت کننده ذرت-کنجاله سویا و کمترین افزایش وزن به تیمار دریافت کننده جو-کنجاله کانولا تعلق داشت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که دانه ذرت بر دانه جو و کنجاله سویا برکنجاله کانولا برای تنظیم خوراک آغازین گوساله ها برتری دارد. ترکیب دانه ذرت-کنجاله سویا بهترین و ترکیب دانه جو-کنجاله کانولا ضعیف ترین عملکرد را در گوساله ها نشان داد.

    کلیدواژگان: استات، پروپیونات، گلوکز، pH شکمبه، افزایش وزن
  • مبینا حسینی اتراچالی، مجتبی آهنی آذری*، آریا ساعدی صفحات 49-54

    در این تحقیق، صفات فواصل جدوگاه تا زمین، ناحیه پشت تا زمین، کپل تا زمین، ودم تا زمین در 100 راس اسب دوخون در سطح استان گلستان که به‏ صورت تصادفی انتخاب شده بودند مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر چند شکلی ژن ZFAT بر تغییرات این صفات ارزیابی گردید. برای تهیه نمونه های خون از سیاهرگ گردنی اسب ها به ‏میزان 5 تا 7 میلی‏ لیتر نمونه گیری شد. استخراج DNA از نمونه ها خون به طریق روش نمکی بهینه یافته انجام گردید. پس ازاستخراج DNAو ارزیابی خصوصیات کمی و کیفی آن ها، دو ناحیه اگزون 13شامل قطعه ای به طول 476 و اینترون 9 ژن ZFAT با طول 457 جفت بازی به‏ وسیله واکنش PCR تکثیر شدند. برای تعیین چندشکلی محصولات PCR روش های PCR-RFLP و PCR-SSCP به ترتیب برای بررسی نواحی اینترون 9 واگزون 13 ژن مورد استفاده قرار گرفتند. پس از تشخیص ژنوتیپ‏ ها، تجزیه آماری به‏ منظور بررسی ارتباط ژنوتیپ ‏های مذکور با صفات بیومتری انجام گردید و تجزیه آماری با رویه خطی GLM نرم افزار SAS انجام شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ژن ZFAT در ناحیه اینترونی مورد نظر دارای چندشکلی می باشد و بر اساس تعداد و اندازه قطعات هضمی دراین ناحیه ژنی سه ژنوتیپ CT ,TT و CC به ترتیب با فراوانی های 0/81 ، 0/11 و 0/08 مشاهده شدند. هم چنین محاسبات نشان داد فراوانی آللی Tو C به ترتیب 0/86 و 0/14 می باشد. نتایج حاصل از الکتروفورز عمودی محصولات SSCP سه الگوی مختلف باندی را روی ژل پلی اکریل آمید نشان داد که این بیانگر وجود چندشکلی و تنوع ژنتیکی در جایگاه اگزون 13 ژن ZFAT در اسب های دوخون بود. در این تحقیق، مشخص شد در حیوانات مورد مطالعه فراوانی الگوی باندی A ،B و C به ترتیب 0/53، 0/40 و 0/07 بوده است. علی رغم مشاهده چند شکلی در دوناحیه فوق، بین صفات مطالعه شده و انواع ژنوتیپ ها ارتباطی مشاهده نشد و صرف نظر از این موضوع با توجه به گزارشات موثقی که نقش قابل توجه این جایگاه ژنی را بر ارتفاع بدن اسب نشان می دهد پیشنهاد می گردد در تحقیقات آتی همراه با سایر جایگاهای ژنی ارتباط این جایگاه نیز با صفات اقتصادی شامل اندازه های بدنی مورد مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسب دوخون، ژن ZFAT، صفات بیومتری، چندشکلی، سرعت
  • حسین مرادقلی، کمال شجاعیان *، قاسم جلیلوند، فرزاد باقرزاده کاسمانی، محمود قزاقی صفحات 119-128

    پژوهش حاضر با هدف بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و جایگزینی سطوح مختلف خارشتر (Alhaghi maurorum L) با یونجه بر عملکرد و متابولیت های سرم خون جوجه شترمرغ های 9 تا 15هفته صورت گرفت. در این پژوهش تعداد 36 قطعه شترمرغ با سن 9 هفتگی، از بین شترمرغ های پژوهشکده دام های خاص دانشگاه زابل در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 گروه آزمایشی شامل؛ سطوح 20، 40، 60، 80 و 100 درصد خارشتر و بدون خارشتر (شاهد) و 6 قطعه شترمرغ در هر تیمار به مدت 6 هفته انجام پذیرفت . نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مقادیر سرمی گلوکز خون گروه های موردمطالعه، با افزایش سطح خارشتر کاهش یافت (0/05≥P). سطوح متفاوت خارشتر بر فعالیت آنزیم هایALT ، ALP، LDH و AST معنی دار بود (0/05≥P). میزان کلسترول تام، تری گلیسرید، VLDL-C، LDL-C و HDL-C نسبت به گروه شاهد معنی دار شد (0/05≥P). بر اساس نتایج به دست آمده، ضریب تبدیل غذایی در بین تمام تیمارها آزمایشی معنی دار بود (0/05≥P). اعمال تیمارهای آزمایشی بر روی آلبومین سرم خون 32 درصد و بر روی پروتئین تام سرم خون 16 درصد نسبت به شاهد کاهش نشان داد (0/05≥P). میزان MDA پلاسما به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی، تحت تاثیر سطوح مختلف خارشتر قرار گرفت (0/05≥P). هم چنین با افزایش سطح خارشتر میزان منیزیم پلاسما از نظر آماری معنی دار شد (0/05≥P). به طور کلی می توان گفت گیاه خارشتر خاصیت ضد دیابتی دارد و مواد موثره موجود در آن از طریق کاهش میزان گلوکز سرم خون باعث کاهش تولید رادیکال های آزاد و بهبود وضعیت استرس اکسیداتیو می شود.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، خارشتر، دیابت، بیوشیمی خون
  • علی ضربی، علی مجتهدین، طاهر یلچی*، شاهین حاجی قهرمانی صفحات 129-136
    از جمله عوامل محیطی که سبب کاهش تولیدات طیور می گردد، تنش گرمایی است. برگ درخت به یک پسماند کشاورزی است که منبع مناسبی از ترکیبات فلاونوییدی و آنتی اکسیدان است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر افزودن برگ به در جیره غذایی بر مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی و فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی است. این پژوهش با استفاده از 160 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 با چهار تیمار در چهار تکرار و هر تکرار شامل 10 قطعه پرنده به مدت 42 روز در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. پودر برگ به در چهار سطح صفر (شاهد)، 1/5، 3 و 4/5 درصد به جیره ها افزوده شد. به منظور برقراری تنش گرمایی دمای سالن به مدت 8 ساعت در اواسط روز به 33 درجه سانتی گراد افزایش یافت. هر هفته مصرف خوراک اندازه گیری شده و جوجه ها توزین شدند. در هفته دوم پرورش افزایش معنی داری (0/006=P) در مصرف خوراک با افزایش سطح برگ به اضافه شده به جیره های غذایی به طور خطی مشاهده شد به طوری که بیش ترین میزان مصرف در تیمار حاوی 4/5 درصد برگ به بود. در هفته سوم بیش ترین افزایش وزن در تیمار با 1/5 درصد برگ به مشاهده شد. در هفته چهارم و پنجم مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنی داری در بین تیمارها نداشت. در هفته ششم مصرف خوراک با افزایش سطح برگ به افزوده شده به جیره های غذایی به طور خطی کاهش معنی داری (0/024=P) را نشان داد اما ضریب تبدیل غذایی به طور خطی بهبود معنی داری (0/017=P) را نشان داد. در کل دوره پرورش تفاوت معنی داری از نظر مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی مشاهده نشد هرچند با افزایش سطح برگ به افزوده شده به جیره های غذایی به طور خطی بهبود نسبی در ضریب تبدیل غذایی دیده شد به طوری که این ضریب از 2/68 در تیمار شاهد به 2/44 در تیمار با 4/5 درصد برگ به کاهش یافت. استفاده از برگ به در جیره های غذایی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی به ویژه در اوایل رشد می تواند سبب افزایش مصرف خوراک، افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل غذایی شود هر چند که در کل دوره پرورش تفاوت قابل توجهی از نظر عملکرد مشاهده نشد اما بهبود نسبی در ضریب تبدیل غذایی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: افزایش وزن، برگ درخت به، تنش حرارتی، جوجه گوشتی، ضریب تبدیل غذایی، گلوکز
  • مرتضی اصغری مقدم، سید رضا هاشمی*، مهران مهری، امیر کرم زاده دهاقانی، هما داودی صفحات 137-144
    سلنیوم به عنوان جزیی از آنزیم هایی مانند گلوتاتیون پراکسیدازها و سلنوپروتیین ها، نقش کلیدی در بسیاری از فرآیندهای بیولوژی نظیر سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی، باروری و عملکرد سیستم ایمنی دارد. لذا این پژوهش به منظور تاثیر منابع مختلف سلنیوم بر فراسنجه های منی خروس های مادر گوشتی مسن تحت چالش ایمونولوژیک لیپو پلی ساکارید (LPS) انجام شد. پژوهش حاضر با استفاده از 96 قطعه خروس مادر گوشتی راس 308 و سن 45 هفته درقالب آزمایش فاکتوریل 2×3 با 8 گروه آزمایشی و با 4 تکرار و 3 پرنده در هر تکرار انجام شد. سه منبع مختلف سلنیوم شامل سلنیوم معدنی(سلنیت سدیم)، سلنیوم آلی (سلمکس) و نانو بایوکیلات سلنیوم (بن داسل) به جیره افزوده شدند. در زمان صفر قبل از تزریق و پس از آخرین تزریق LPS در پایان آزمایش، انزال خروس های هر تکرار جمع آوری و مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخصه های مورد ارزیابی شامل میزان MDA منی، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل ،فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز پلاسمای منی و غلظت تستوسترون در پلاسمای خون بود. تجزیه و تحلیل داده های پیوسته حاصل با استفاده از رویه های GLM و MIXED و نرم افزار SAS 9.4 (2012) انجام شد. ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در گروه شاهد دریافت کننده لیپو پلی ساکارید (LPS) به طور معنی داری کمتر از گرو ه های سلمکس و بن داسل دریافت کننده PBS بود، اما با سایر گروه ها تفاوتی نداشت (0/05<P). فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز در گروه شاهد دریافت کننده LPS نسبت به گروه سلمکس دریافت کننده PBS کمتر بود اما با سایر گروه ها تفاوتی مشاهده نشد و کمترین مقدار MDA در گروه سلمکس دریافت کننده PBS مشاهده شد که تفاوت معنی داری با گروه های شاهد و سلنیت سدیم دریافت کننده LPS داشت. غلظت تستوسترون در گروه های بن داسل و سلنیت سدیم دریافت کننده PBS به طور معنی داری بیش تر از گروه شاهد دریافت کننده LPS بود، اما بین سایر تیمارها تفاوتی مشاهده نشد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، به نظر می رسد افزودن سلنیوم آلی از منابع سلمکس و بن دا سل و به مقدار 0/30 میلی گرم در کیلوگرم می تواند اثرات منفی افزایش سن در خروس ها کاهش و موجب بهبود عملکرد تولیدمثلی شود.
    کلیدواژگان: خروس، سلنیوم، تستوسترون، منی، لیپو پلی ساکارید
  • محمدصالح بهزادی، محمود شمس شرق*، بهروز دستار، مژگان سلمانیان صفحات 145-150

    افزودن مواد مختلف از جمله پروبیوتیک‎ ها و پری بیوتیک ‎ها و سین بیوتیک ها و گیاهان دارویی و عصاره آنها بعنوان جایگزین احتمالی افزودنی های محرک رشد ضد میکروبی، اثرات مثبتی بر میزبان دارند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف عصاره مالت جو و سین بیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی نژاد راس 308 انجام شد. آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و تعداد 10 قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی جمعا به تعداد 250 قطعه جوجه یک روزه انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، عصاره مالت جو 0/1 درصد، عصاره مالت جو 0/2 درصد، عصاره مالت جو 0/3 درصد و سین بیوتیک محلول در آب به مدت 42 روز بودند. خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در دوره آغازین، رشد، پایانی و در کل دوره، ثبت گردید. به منظور تعیین خصوصیات لاشه و سنجش فراسنجه های خونی در 42 روزگی تعداد دو قطعه جوجه نر از هر واحد آزمایشی انتخاب و پس ازوزن کشی، کشتار شدند. نتایج نشان داد افزودن عصاره مالت جو در سطوح 0/1، 0/2، 0/3 درصد و سین بیوتیک به تنهایی بر خوراک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی جوجه های گوشتی نسبت به شاهد معنی دار نبود. هم چنین افزودن 0/3 درصد عصاره مالت جو در آب آشامیدنی، سبب افزایش معنی دار سطح تری گلیسیرید و VLDL-c سرم خون جوجه های گوشتی نسبت به شاهد شد (0/05>p) اما سایر سطوح عصاره مالت جو و سین بیوتیک، تاثیر معنی داری بر سایر فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی نسبت به شاهد، نداشتند. پژوهش حاضر نشان دادکه سطوح مختلف عصاره مالت و سین بیوتیک به تنهایی نتوانست شاخص عملکرد و راندمان لاشه را در هیچ یک ازدوره ها نسبت به شاهد به طور معنی داری بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: پری بیوتیک، جوجه گوشتی، خصوصیات لاشه، عصاره مالت، فراسنجه های خون
  • دل آرا سپهرفر*، محمد سوداگر، حامد پاکنژاد، سیامک یوسفی سیاه کلرودی، پریسا نوروزی طلب صفحات 151-156
    دستیابی به توسعه پایدار آبزی پروری نیازمند به کارگیری تکنیک های نوین می باشد که در این راستا استراتژی های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است و استفاده از عصاره های گیاهی، فیتوکمیکال ها و متابولیت های ثانویه گیاهی به دلیل ارزان بودن، در دسترس بودن، عوارض جانبی کم، داشتن ترکیبات موثر و متنوع افزایش یافته است. این پژوهش به منظور ارزیابی شاخص های رشد و بقا ماهی گلدفیش (Carassius auratus) تغذیه شده با سطوح مختلف پودر پوست انار (Punica granatum) صورت گرفت. تعداد 300 قطعه بچه ماهی گلدفیش به ظاهر سالم که دوره زمستانی گذرانی را در محیط استخر طی کرده بودند بر اساس یک طرح کاملا تصادفی در 12 تانک به تعداد 20 قطعه گلدفیش با میانگین وزنی 1/71±17/39 گرم توزیع گردید. سپس با جیره پایه به عنوان جیره شاهد و سه جیره آزمایشی حاوی 1، 2 و 4 درصد پودر پوست انار پرورش داده شدند. وزن اولیه در هیچ یک از تیمارها اختلاف معنی داری نداشت (0/05<P)، اما بیشترین درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، میزان وزن نهایی و افزایش وزن بدن در تیمار 4 درصد مشاهده شد که با سایر تیمارها اختلاف معنی دار نشان داد (0/05>P)؛ ضریب تبدیل غذایی در تیمارها نسبت به گروه شاهد کاهش یافت و تیمار چهارم به صورت چشمگیری با شاهد اختلاف نشان داد (0/05>P)؛ هم چنین افزایش و حفظ 100 درصدی بقا در ماهیان مشاهده شد و درهیچ کدام از تیماره میزان بقا اختلاف معنی داری نداشت (0/05<P). تحقیقات نشان داده اند که استفاده از مکمل های گیاهی هم چون پودر پوست انار با خاصیت آنتی اکسیدانی، با افزایش ترشح آنزیم های گوارشی منجر به بهبود عملکرد رشد و افزایش جذب مواد غذایی می شوند. براساس یافته های مطالعه حاضر، میزان 4 درصد پودر پوست انار در جیره ماهی گلدفیش برای بهبود عملکرد رشد و بقا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مکمل گیاهی، پودر پوست انار، رشد، بقا، گلدفیش
  • اسحاق شکری صفا، نسرین حسن زاده *، حسن ملوندی صفحات 157-168

    پروتئین متالوتیونین و آنزیم استیل کولین استراز از مهم ترین زیست نشانگرها در ارزیابی سلامت بوم سازگان های آبی هستند و به عنوان یکی از سازوکارهای دفاعی آبزیان در مواجهه با انواع آلاینده ها معرفی شده اند. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی و پایش زیستی آلودگی های آلی و معدنی رودخانه گاماسیاب با استفاده از بیومارکرهای آنزیم استیل کولین استراز و پروتئین متالوتیونین در دو گونه ماهی قزل آلا رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) و کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود. نمونه برداری از پنج مزرعه پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان و هشت مزرعه ماهی کپور در طول رودخانه گاماسیاب انجام شد و نمونه ها سریعا در ازت مایع منجمد و به آزمایشگاه منتقل شدند. اندازه گیری میزان متالوتیونین (MT) بر اساس روش اسپکتروفتومتری و آنالیز آنزیم کولین استراز (AchE) در مغز ماهی بر اساس روش المن انجام شد. یافته ها نشان داد که بین مکان های مختلف نمونه برداری از حیث میانگین مقادیر و اثرات AchE و MT در دو گونه ماهی اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (0/05>P). به علاوه، میانگین مقادیر کل AchE و MT در ماهی کپور به ترتیب برابر با µm/min/g 3/42 و µg/g 707/75 و در ماهی قزل آلای رنگین کمان نیز به ترتیب برابر با µm/min/g 1/33 و µg/g 3105/7 بودند که مقایسه میانگین میزان AchE و MT بین دو گونه ماهی کپور و قزل آلای رنگین کمان نشان داد میزان MT در ماهی قزل آلای رنگین کمان بیش تر از کپور، و میزان فعالیت AchE در ماهی کپور بیش تر از گونه قزل آلای رنگین کمان بوده است. این تفاوت بین گونه ای در میزان زیست نشانگرهای MT و AchE می تواند ناشی از مواجهه گونه های ماهی در معرض سطوح متفاوت آلاینده به دلیل اختلاف در عادت تغذیه و رفتار آن ها و نیز تفاوت در نقاط نمونه برداری با شرایط محیطی و همچنین ورود منابع آلاینده متفاوت باشد. در مطالعه حاضر کاربرد و ادغام 2 مورد از نشانگرهای زیستی اختصاصی برای بررسی حضور و تاثیرات دو گروه از آلاینده های آلی و معدنی در رودخانه گاماسیاب بدون انجام هیچ نوع سنجش شیمیایی مشخص شد. به عبارتی رودخانه گاماسیاب به دلیل وسعت و پراکندگی کاربری های مختلف انسانی در حاشیه آن در معرض مستقیم ورود هم زمان آلاینده های آلی و معدنی است که این موضوع می تواند با ردیابی بیومارکرهای اختصاصی در گونه های شاخص (از جمله گونه های قزل آلای رنگین کمان و کپور) مبنایی برای پایش آلودگی بوم سازگان باشد.

    کلیدواژگان: زیست نشانگر، پاسخ زیستی، کولین استراز، آلاینده، بوم سازگان آبی
  • شهرزاد فروتن، امیر هوشنگ بحری *، بابک قائدنیا، فلورا محمدی زاده، مریم میربخش صفحات 169-174

    هدف از این مطالعه مقایسه قطر هاله (mm) ایجاد شده ناشی از عدم رشد باکتری ویبریو هاروی در پست لاروهای میگو وانامی (Litopenaeus vannamei) تحت تاثیر عصاره های متانولی، استونی و آبی (ppm) استخراج شده از صدف ملوک (S. vagina) می باشد. عصاره های متانولی، استونی و آبی با غلظت های 100، 150، 200، 250، 300، 350، 400 و 450 ppm برای ارزیابی MIC استفاده شدند. بر اساس نتایج بدست آمده، عصاره متانولی استخراج شده از صدف ملوک رشد باکتری ویبریو هاروی را در غلطت 450 ppm متوقف نمود. اگرچه استفاده از این عصاره سبب توقف رشد باکتری در غلظت 450 ppm شد، اما قطر هاله ایجاد شده در مقایسه با هاله عدم رشد ناشی از آنتی بیوتیک کم تر بود. عصاره استونی صدف از رشد باکتری ویبریو هاروی در غلظت 200ppm و غلظت های بالاتر جلوگیری نمود و هاله عدم رشدی به قطر 4.2 میلی متر ایجاد نمود. هم چنین عصاره آبی فاقد هر گونه اثر بازدارنده ای بود. نتایج مربوط به آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که بین غلظت های مختلف عصاره های متانولی و استونی استخراج شده اختلاف معنی داری وجود داشت (P<0/05). هم چنین بین غلظت های موثر مشابه تیمارهای مختلف (200، 250، 300، 350، 400 و 450 ppm) اختلافات معنی داری مشاهده شد (P<0/05). بنابراین، عصاره های متانولی و استونی S. vagina را می توان به عنوان یک ماده زیستی فعال برای جلوگیری از بیماری ویبریوز در Litopenaeus vannamei استفاده نمود. با این حال، مطالعات بیش تری برای بررسی سایر عصاره های قابل استخراج از این گونه و اثرات آن ها پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: صدف ملوک، استخراج عصاره، ویبریوز، میگوی وانامی، عصاره استونی
  • سمیه سلطان زاده *، حسین اورجی، سکینه یگانه، امید صفری صفحات 175-182

    مطالعه حاضر به منظور تعیین اثر کاربرد مجزا و ترکیبی عصاره های گیاهی سیر (Allium sativum)، زنجبیل (Zingiber officinale) و رازیانه (Foeniculum vulgare) به همراه سطوح مختلف آرد کنجاله سویا بر عملکرد رشد و برخی از شاخص های خونی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام گرفت. عصاره های گیاهی (یک درصد سیر، یک درصد زنجبیل، یک درصد رازیانه و مخلوط شامل یک درصد سیر+ یک درصد زنجبیل+ یک درصد رازیانه) به جیره های غذایی در دو سطح پروتئینی از آرد کنجاله سویا (25 و 75 درصد) اضافه شدند. 300 قطعه بچه ماهی قزل آلا (0/26±4/99 گرم) با 10 تیمار غذایی و با 3 تکرار به مدت 8 هفته پرورش داده شدند. در انتهای دوره پرورش، اثر تیمارهای آزمایشی بر عملکرد رشد و برخی از شاخص های خونی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج مطالعه حاضر افزایش معنی داری را در عملکرد رشد (وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی و نرخ کارایی پروتئین) و شاخص های خونی (میزان گلبول قرمز، گلبول سفید، هموگلوبین، هماتوکریت و میانگین هموگلوبین گلبول قرمز) در تیمارهای آزمایشی (عصاره های گیاهی سیر، زنجبیل و رازیانه) به خصوص مخلوط عصاره های گیاهی (یک درصد سیر+ یک درصد زنجبیل+ یک درصد رازیانه) در جیره های غذایی با سطوح مختلف آرد سویا (25 و 75 درصد) نسبت به تیمار شاهد (بدون عصاره گیاهی) نشان داد (0/05>P). افزودن عصاره های گیاهی سیر، زنجبیل و رازیانه (به خصوص مخلوط عصاره های گیاهی) در سطوح مختلف آرد کنجاله سویا (25 و 75 درصد) در جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلا، اثر قابل توجهی بر عملکرد رشد و ایمنی دارد.

    کلیدواژگان: کنجاله سویا، عصاره های گیاهی، ماهی قزل آلای رنگین کمان، عملکرد رشد، شاخص های خونی
  • سپیده دادوند، منیژه جمشیدی * صفحات 315-320

    آفات پس از برداشت یکی از مهم ترین عوامل کاهش دهنده کمیت و کیفیت مواد غذایی در انبارها هستند. آفت کش های گیاهی، ترکیبات نوینی هستند که علاوه بر کنترل مطلوب آفات حشره ای، فاقد اثرات منفی روی محیط زیست و سلامت مواد غذایی هستند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر اسانس دو گیاه دارویی کاسنی (Cichorium intybus) و گزنه (Utrica dioica) در مدت زمان تیمار مختلف (24، 48 و 72 ساعت) بر میزان تلفات لارو و حشرات بالغ شپشه دندانه دار برنج (Oryzaephilus surinamensis L) انجام شد. آزمایشات زیست سنجی در مهرماه 1397 در آزمایشگاه حشره شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بر اساس طرح کاملا تصادفی در شرایط دمایی 1±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±60 درصد انجام گرفت. آزمایش ها در 4 تکرار و با تعداد 25 عدد از هر کدام از مراحل زیستی در هر تکرار صورت پذیرفت. بر اساس مقادیر LC50 به دست آمده از تجزیه پروبیت درصد تلفات، کم ترین مقدار LC50 در مرحله حشره کامل و با کاربرد اسانس کاسنی به دست آمد، بیش ترین LC50 نیز مربوط به مرحله لارو و اسانس همین گیاه دارویی بود. بررسی منحنی دز- اثر حشره نشان داد که تحت تاثیر اسانس کاسنی میزان تلفات مرحله لاروی کم تر از مرحله حشره کامل بود، در حالی که تحت تاثیر اسانس گزنه مرحله حشره کامل حساسیت بیش تری را در مقایسه با مرحله لاروی نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی، اسانس این گیاهان روی شپشه دندانه دار کنترل مطلوبی داشتند.

    کلیدواژگان: آفت، اسانس، ترکیبات، گیاهی، حشرهکشی، سمیت تنفسی
  • پروین شورنگ*، فاطمه عباسی، فرحناز معتمدی سده، مریم صادقی صفحات 321-328
    پرتوتابی گاما روشی برای حذف ترکیبات آلرژن زهر زنبورعسل است. مطالعه خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی زهر زنبورعسل فراوری شده با پرتو گاما هدف این مطالعه است. نمونه های زهر با دزهای 0، 2، 4، 6 و 8 کیلوگری گاما پرتوتابی شد. برای تعیین خواص ضدمیکروبی زهر از روش انتشار از چاهک استفاده شد و قطر هاله ممانعت از رشد قارچ و باکتری در اطراف چاهک ها اندازه گیری شد. برای مطالعه اثرات ضدالتهابی زهرزنبور عسل، از مدل ایجاد التهاب پنجه پای موش صحرایی با تزریق فرمالین 2/5 درصد استفاده شد. برای سنجش اینترلوکین-6 و -10 از 24 سر موش در 6 گروه با 4 تکرار استفاده شد. برای این منظور مقدار 1 میلی گرم زهر پرتوفراوری شده به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق داخل صفاقی به موش ها تزریق شد و پس از 2، 4 و 6 ساعت، خونگیری از قلب و جداسازی سرم خون انجام شد. نمونه های طحال جهت استخراج RNA و انجام آزمایشات بیان ژن اینترلوکین 6 و 10 و اینترفرون گاما جدا شد. داده های آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با استفاده از نرم افزار آماری SAS آنالیز شد. پرتوتابی زهر زنبور عسل، تاثیری بر خواص ضدمیکروبی زهرزنبورعسل نداشت (0/05<P). در طول 6، 48 و 72 ساعت پس از تزریق، کاهش قابل توجه در بیان ژن اینترلوکین-6 و -10 بافت طحال در دزهای 4 و 6 و 8 کیلوگری زهر زنبور پرتوتابی شده در مقایسه با گروه شاهد و دز 2 کیلوگری مشاهده شد (0/05>P). کاهش قابل توجه در بیان ژن اینترلوکین-6 و -10 بافت طحال در تمامی تیمارها در زمان 72 ساعت در مقایسه با زمان 48 و 6 ساعت پس از تزریق مشاهده شد (0/05>P). طبق نتایج تست الایزا غلظت اینترلوکین-6 و -10 سرم خون در تیمارهای مختلف زهر خام و پرتوفراوری شده با دزهای 2، 4 و 6 کیلوگری تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05<P). ولی دز 8 کیلوگری سبب افزایش اینترلوکین-6 سرم خون شد (0/05>P). از دز 6 کیلوگری پرتو گاما بدون اثرات منفی بر ویژگی های زهر زنبورعسل می توان برای پرتوفراوری زهر زنبور عسل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرتوتابی گاما، زهر زنبور عسل، بیان ژن، اینترلوکین، خواص ضدمیکروبی
  • الهام پونده نژادان، عاطفه چمنی *، فاطمه ثعلبی، ریحانه سلیمانی صفحات 329-340

    راسته عقرب ‏ها جزء رده عنکبوتیان و شاخه بندپایان دسته بندی می شوند. با توجه به این که مطالعات گسترده ای در سراسر جهان در حوزه فیلوژنتیکی و مورفولوژیکی در حال انجام است، دسته بندی عقرب ها نیز در حال به روز رسانی می باشد. این مطالعه در سال 1400 انجام گردیدد. هدف از پژوهش حاضر، بازسازی شبکه متابولیسمی عقرب های Androctonus crassicauda و Hemiscorpius lepturus با استفاده از مطالعات RNA-seq و معرفی ژن های متابولیسمی کلیدی متفاوت بیان شده بین دو گونه عقرب به عنوان نشانگر ملکولی برای ارزیابی تنوع ژنتیکی بین گونه های مختلف عقرب بود. صید عقرب ها با استفاده از نور فرابنفش و در نواحی مختلف استان خوزستان انجام شد (10 نمونه از هر گونه). سم گیری از عقرب ها به روش شوک الکتریکی انجام شد و پس از گذشت 72 ساعت از سم گیری، غده زهر جداسازی و با استفاده از هاون چینی و ازت مایع پودر گردید. استخراج RNA از غده زهر با استفاده از کیت تجاریRNeasy Animal Mini Kit (Qiagen, Valencia, CA, USA) طبق دستور العمل شرکت انجام گردید. به این منظور توالی یابی ترانسکریپتوم دو گونه عقرب انجام شد و تفاوت بیان ژن ها توسط نرم افزار RSEM آنالیز گردید. نتایج آنالیز ها نشان داد که در مجموع 688060 یونی ژن در بین دو گونه شناسایی شدند که از این تعداد 42676 ژن دارای تفاوت بیان معنی داری بودند (0/05>p). هستی شناسی ژن های متفاوت بیان شده با استفاده از پایگاه های KEEG و GO انجام شد و نتایج نشان داد که ژن های دخیل در مسیر متابولیسمی بیش ترین فراوانی را دارا می باشند. بازسازی شبکه متابولیسمی عقرب و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از پایگاه داده استرینگ و نرم افزار سایتواسکیپ منجر به شناسایی 5 ژن هاب متابولیسمی گردید. در نهایت با استفاده از توالی اسید آمینه ای ژن هاب، (تریوز فسفات ایزومراز، سیترات سنتاز، گلوگز 6- فسفات ایزومراز، کاتالاز و انولاز) درخت فیلوژنتیکی بین 7 گونه عقرب ترسیم شد. این تحقیق استفاده از این 5 ژن متابولیسمی را بر ای بررسی روابط فیلوژنتیکی در عقرب ها کارآمد ارزیابی کرد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، درخت فیلوژنتیکی، روابط فیلوژنتیکی، شبکه متابولیسمی، هستی شناسی ژن ها
|
  • Sogol Adili, Ali Asghar Sadeghi *, Mohammad Chamani, Parvin Shawrang, Farhad Foroudi Pages 27-34

    This study was done to evaluate the effects of dietary addition of yeast extract and autolysed yeast on feed intake, ruminal fermentation parameters, IL-6 gene expression and antibody titers in early lactating dairy cows.  Twenty five lactating cows were divided into five experimental groups and five replicates in a completely random design. Experimental diets include basal diet (control group), basal diet + 20 g/d yeast extract, basal diet + 40 g/d yeast extract, basal diet + 20 g/d autolyzed yeast, and basal diet + 40 g/d autolyzed yeast. At the end of the experiment period, ruminal content samples were taken and fermentation products were measured. In the fifth week of the experiment, the cows were injected with a vaccine of foot-and-mouth disease. On weeks 7, blood sampling was taken and chemical components, antibody titer against foot-and-mouth disease virus and interleukin-6 gene expression were analyzed. Cows receiving yeast extract and autolyzed yeast at both levels had more dry matter intake than the control group (P<0.05). Autolyzed yeast and yeast extract had no effect on the daily milk production (P>0.05). Cows receiving autolyzed yeast had higher antibody titer against foot-and mouth-virus than the control group (P<0.05), but cows receiving yeast extract had no significant difference in antibody titer with the control group (P<0.05). Autolyzed yeast had no effect on concentration of volatile fatty acids (P>0.05), but yeast extract increased concentration of volatile fatty acids. Yeast extract decreased the molar percentage of acetate and butyrate and increased the molar percentage of propionate (P<0.05). Autolyzed yeast increased the relative expression of interleukin-6 gene. The highest increase in the relative expression of the interleukin-6 gene was observed in cows receiving autolyzed yeast. Based on the results of this study, autolyzed yeast at 40 g/d can improve the immune system, and yeast extract at 40 g/d can improve fermentation conditions in the rumen of dairy cows.

    Keywords: Acetate, Autolyzed yeast, Dairy cow, Interleukin-6, Propionate
  • Ruzita Bababasi, Saied Mohammadzadeh *, Seyed Mojtaba Musavi Pages 35-40

    Electromagnetic fields and radio frequency radiation interact in human body tissues and can have effects on reproduction and the most mentioned side effects of the impact waves is in the enzyme reproductive system, male sex hormones, bone marrow, heart rate, hematological changes and neurobehavioral disorders.. This research is to investigate different electromagnetic intensity on some parameters of ram semen and TBARS stress index as an animal model. After semen collection with the help of an artificial vagina, samples were placed in a device that produces electromagnetic waves with different intensities, including control, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, and 3.5 millitesla (mT). The Semen parameters were evaluated with a microscope equipped with a computer, Computer Assisted Sperm Analysis (CASA). The sperm viability was determined by Dif Quick kit. The highest motility was at the intensity of 1 mT and the lowest at 2 mT (85% vs 45.5%). The sperm motility increased at 3 mT and reached 74%, but then decreased significantly at 3.5 mT intensity and reached 50.5%. The Sperm viability in 3 and 3.5 mT reached 76.4 and 85.2% respectively. There was a significant decrease in viability at the intensity of 2.5 mT compared to other treatments. The concentration of TBARS significantly decreased at the intensity of 3 mT compared to the control group and other treatments. The dissimilar intensities create different effects. It is possible to get help some intensity in sterility treatment.

    Keywords: Electromagnetic field, Motility, Semen, TBARS concentration, Viability
  • Amin Akbarian, Mohammad Chamani *, Parvin Shawrang, AliAsghar Sadeghi Pages 41-48

    There is limited information concerning the interaction between grain and protein sources in starter diets on rumen fermentation profile and calf performance. It was hypothesized that calves would respond differently to various grain sources when fed with starter diets containing different protein sources. The objective of current study was to investigate the interactions between grain sources (corn vs barley) and protein sources (soybean meal vs. canola meal) on rumen fermentation profiles and calves’ growth. In a 2 × 2 factorial experiment, 40 calves (5 female and 5 male) were randomly assigned to four treatments to receive starter diets consisting 1. ground corn and soybean meal, 2. ground corn and canola meal, 3. ground barley and soybean meal, and 4. ground barley and canola meal. Volatile fatty acids, blood metabolite and calves’ growth were assessed for 65 days. Corn grain had no significant effect when included by soybean meal and canola meal, but barley grain resulted in higher total volatile fatty acids when canola meal included instead of soybean meal. The lowest starter intake was found for calves received barley-canola meal and the highest was for those received corn-soybean meal. Calves fed with starter diets containing corn soybean meal had greater average daily gain compared with calves fed barley-canola meal. The results revealed that corn grain is better than barley and and soybean meal is better than canola meal for calves starter formulation. The best composition was corn-soybean meal and the worst one was barley-canola meal which had the poorest effect on calves’ growth.

    Keywords: Acetate, Glucose, propionate, ruminal pH, Weight gain
  • Mobina Hoseini Atrachali, Mojtaba Ahani Azari *, Aria Saedi Pages 49-54

    In this research, the characteristics of the distance from the withers to the ground, the back to the ground, the head to the ground, and the tail to the ground in 100 thoroughbred horses in Golestan province, which were randomly selected, and the effect of the ZFAT gene polymorphism on diversity of these traits were evaluated. To prepare blood samples, 5 to 7 ml was taken from the jugular vein of horses. DNA extraction from blood samples was done through the optimized saline method. After extracting DNA and evaluating their quantitative and qualitative characteristics, two regions of exon 13, including a fragment of 476 bp and intron 9 of ZFAT gene with a length of 457 bp, were amplified by PCR. To determine the polymorphism of PCR products, PCR-RFLP and PCR-SSCP methods were used to study regions of the gene. After identification of the genotypes, statistical analysis was performed to check the relationship between the mentioned genotypes and biometric traits, and the statistical analysis was performed with the linear GLM procedure of SAS software. The results of the present study showed that the ZFAT gene was polymorph in the intronic region and based on the number and size of digestive fragments in this gene region, three genotypes CT, TT and CC were observed with frequencies of 0.81, 0.11 and 0.08 respectively. Also, the calculations showed that the frequencies of T and C alleles are 0.86 and 0.14, respectively. The results of vertical electrophoresis of SSCP products showed three different band patterns on polyacrylamide gel, which indicated the existence of polymorphism and genetic diversity in exon 13 of ZFAT gene in thoroughbred horses. In this research, it was found that the frequency of band patterns A, B and C was 0.53, 0.40 and 0.07 respectively in the studied animals. Despite the observation of polymorphism in the above two areas, no association was observed between the studied traits and the types of genotypes, and regardless of this issue, considering the reliable reports that show the significant role of this locus on the height traits of the horse, it is suggested in the future researches, along with other gene loci, association of this gene with economic traits, including body size should be studied.

    Keywords: Crossbred, horse, Zfat, biometric trait, Speed
  • Hosein Moradgholi, Kamal Shojaeian *, Ghasem Jalilvand, Farzad Bagherzade Kasmani, Mahmood Ghazaghi Pages 119-128

    The present study was conducted with the aim of investigating the antioxidant activity and replacing different levels of Alhaghi maurorum L with alfalfa on the performance and blood serum metabolites of 9- to 15-week-old ostrich chicks. In this research, 36 pieces of ostriches with the age of 9 weeks, from among the ostriches of the special livestock research institute of Zabul University in the form of a completely random design with 6 experimental groups including; 20, 40, 60, 80 and 100% itchy and non-itchy levels (control) and 6 pieces of ostrich in each treatment for 6 weeks. The results of this research showed that the blood glucose levels of the studied groups decreased with the increase in the level of scabies (P≥0.05). Different levels of itch were significant on the activity of ALT, ALP, LDH and AST enzymes (P≥0.05). The amount of cholesterol, triglyceride, VLDL-C, LDL-C, and HDL-C was significant compared to the control group (P≥0.05). Based on the obtained results, the food conversion ratio was significant among all experimental treatments (P≤0.05). The application of experimental treatments showed a 32% decrease in blood serum albumin and a 16% decrease in total blood serum protein compared to the control (P≥0.05). Plasma MDA as an index of lipid peroxidation was affected by different levels of scabies (P≥0.05). Also, with the increase in scabies level, plasma magnesium level was statistically significant (P≥0.05). In general, it can be said that the scurvy plant has anti-diabetic properties and its active ingredients reduce the amount of glucose in the blood serum and reduce the production of free radicals and improve the oxidative stress.

    Keywords: Oxidativestress, camels- thorn, Diabetes, Blood biochemistry
  • Ali Zarbi, Ali Mojtahedin, Taher Yalchi *, Shahin Hajigahramani Pages 129-136
    One of the environmental factors that lead to the reduction of poultry production is heat stress. Quince leaves are an agricultural waste that is a good source of flavonoid compounds and antioxidants. The purpose of this research is to investigate the effect of adding quince leaf in the diet on feed intake, weight gain, feed conversion ratio and blood parameters in broilers under heat stress conditions. This research was conducted using 160 broilers of Ross 308 strain with four treatments in four replications and each replication including 10 birds for 42 days in a completely randomized design. Quince leaf powder was added to the rations at four levels of zero (control), 1.5, 3 and 4.5%. In order to establish heat stress, the temperature of the hall was increased to 33 °C for 8 hours in the middle of the. Every week, the feed intake was measured and the chickens were weighed. In the second week of rearing, a significant increase (P=0.006) in feed intake was observed linearly with the increase in the level of quince leaf added to the feed rations, so that the highest amount of intake was in the treatment containing 4.5% quince leaf. In the third week, the highest weight gain was observed in the treatment with 1.5% quince leaf. In the fourth and fifth weeks, feed intake and feed conversion ratio did not differ significantly between treatments. In the sixth week, feed intake showed a significant decrease linearly (P=0.024) with the increase in the level of quince leaf added to the feed rations, but the feed conversion ratio linearly showed a significant improvement (P=0.017). In the entire rearing period, no significant difference was observed in terms of feed intake, weight gain and feed conversion ratio, although with the increase in the amount of quince leaf added to the feed rations, a relative improvement was seen in the feed conversion ratio, so that this ratio of 2.68 in the control treatment decreased to 2.44 in the treatment with 4.5% leaves. The use of quince leaf in the diets of broiler chickens under heat stress, especially in the early stages of growth, can increase feed intake, weight gain and improve feed conversion ratio, although no significant difference in terms of performance was observed in the entire rearing period, but a relative improvement was observed in the feed conversion ratio.
    Keywords: Weight gain, Quince tree leaves, Heat stress, broiler, Feed conversion ratio, Glucose
  • Morteza Asghari Moghadam, Seyed Reza Hashemi *, Mehran Mehri, Amir Karamzadeh Dehaghani, Homa Davoodi Pages 137-144
    Selenium, a vital element in the body, plays a crucial role in the functioning of enzymes related to antioxidant defense, fertility, and the immune system. This study seeks to explore how various selenium sources impact the semen quality of aging broilers under lipopolysaccharide stress (LPS). A 2×3 factorial experiment involved 96 Ross 308 strain roosters at 45 weeks of age, organized into four replications of three birds each. The experiment included three selenium sources: mineral selenium (sodium selenite), organic selenium, and nano-bio chelate of selenium, added to the diet. Semen was assessed before LPS injection and after the final LPS injection at the experiment's conclusion. Evaluation indicators comprised malondialdehyde (MDA) concentration in semen, total oxidative capacity, glutathione peroxidase activity in semen, and testosterone levels in blood plasma. Statistical analysis utilized SAS 9.4 through GLM or MIXED procedures.The total antioxidant capacity and glutathione peroxidase activity levels exhibited variations among the groups. Specifically, in the LPS-receiving group, the control group demonstrated significantly lower total antioxidant capacity compared to the Selmax and Bendacel groups that received PBS. Additionally, the control group exhibited lower glutathione peroxidase activity compared to the Selmax group that received PBS, although no differences were observed between this group and others. Moreover, the Selmax group that received PBS displayed the lowest amount of MDA, a significant difference from the control and sodium selenite groups that received LPS. Notably, the testosterone concentration in birds that received Bendacel and sodium selenite, and were challenged with PBS, was significantly higher than in birds that received LPS without any source of selenium. The study demonstrated that using organic selenium from Selmax and Bendacel sources has the potential to enhance the reproductive performance of aged roosters, mitigating the adverse effects of aging. Notably, the effective addition of 0.30 mg/kg of organic selenium emerged as a positive intervention in improving reproductive outcomes in the study's context.
    Keywords: Rooster, selenium, testosterone, Semen, Lipopolysaccharide
  • MohamadSaleh Behzadi, Mahmoud Shams Shargh *, Behrouz Dastar, Mojgan Salmanian Pages 145-150

    The addition of various substances such as probiotics and prebiotics and synbiotics and herbs and their extracts as possible alternatives to antimicrobial growth stimulants have positive effects on the host.The aim of this experiment was to investigate the effect of different levels of barley extract and synbiotic on yield, carcass characteristics and blood parameters of Ross 308 broilers. The experiment was conducted in a completely randomized design with 5 treatments, 5 replications and 10 chickens in each experimental unit for a total of 250 one-day-old chickens. Experimental treatments including control (without additive), barley extract 0.1%, barley malt extract 0.2%, barley extract 0.3% and soluble synbiotic in water were tested on broilers for 42 days. Feed-intake, weight gain and feed conversion ratio were recorded in initial, growth, final pahse and throughout the experiment. In order to determine the characteristics of the carcass and measurement of blood parameters, at 42 days of age, two male chickens were selected from each experimental unit and slaughtered after weighing. The results showed that the addition of barley malt extract at the levels of 0.1, 0.2, 0.3% and synbiotic alone on feed intake, weight gain and feed conversion ratio of broilers compared to the control was not significant. Also, adding 0.3% barley malt extract to drinking water caused a significant increase in triglyceride and VLDL-c serum levels of broiler chickens compared to the control (p <0.05), but other levels of malt extract barley and synbiotic had no significant effect on other blood parameters of broilers compared to controls. The present study showed that different levels of malt extract and synbiotic alone could not significantly improve the performance index and carcass efficiency throughout the experiment compared to the control group.

    Keywords: Broiler chicken, blood parameters, Carcass characteristics, Malt extract, Synbiotic
  • Delara Sepehrfar *, Mohammad Sudagar, Hamed Paknejad, Siamak Yousefi Siahkalroudi, Parisa Norouzitallab Pages 151-156
    Achieving the sustainable development of aquaculture requires the use of new techniques, in which different strategies have been used, and the use of plant extracts, phytochemicals, and plant secondary metabolites due to their cheapness, availability, few side effects, and effective compounds and diverse has increased. This study was conducted to evaluate the growth and survival indicators of goldfish (Carassius auratus) fed with different levels of pomegranate peel powder (Punica granatum). 300 pieces of goldfish (Carassius auratus), apparently healthy, had passed the winter period in the pool environment, based on a completely random design, 20 pieces of goldfish with an average weight of 17.39±1.71 grams were distributed in 12 tanks. Then, they were reared with the basic diet as a control diet and three experimental diets containing 1, 2, and 4% of pomegranate peel powder. The initial weight was not significantly different in any of the treatments (P<0.05), but the highest percentage of body weight increase, specific growth rate, final weight, and body weight increase observed in the 4% treatment, which showed a significant difference with the other treatments. P>0.05); The food conversion ratio decreased in the treatments compared to the control group, and the fourth treatment showed a significant difference from the control (P<0.05); Also, an increase and maintenance of 100% survival were observed in fish (P<0.05). According to the results of the use of herbal supplements such as pomegranate peel powder with antioxidant properties, by increasing the secretion of digestive enzymes, they lead to improved growth performance and increased nutrient absorption, and according to the findings, the amount of 4% pomegranate peel powder in the goldfish diet to improve growth performance and survival is recommended.
    Keywords: Herbal supplement, Punica granatum peel powder, growth, survival, Carassius auratus
  • Issac Shokrisafa, Nasrin Hassanzadeh *, Hassan Malvandi Pages 157-168

    Metallothionein protein and acetylcholinesterase enzyme are among the most important biomarkers in evaluating the health of aquatic ecosystems and have been introduced as one of the defense mechanisms of aquatic organisms in the face of various pollutants. Therefore, the aim of this study was to evaluate and biologically monitor the organic and mineral pollution of Gamasyab River using the biomarkers of acetylcholinesterase enzyme and metallothionein protein in two species of rainbow (Onchorhynchus mykiss) and common carp (Cyprinus carpio). Sampling was done from five rainbow trout farms and eight common carp farms along the Gamasiab River, and the samples were quickly frozen in liquid nitrogen and transported to the laboratory. The amount of metallothionein (MT) was measured based on spectrophotometric method and the analysis of cholinesterase enzyme (AchE) in fish brain was performed based on Elman's method. The findings showed that there was a statistically significant difference between different sampling locations in terms of the average values and effects of AchE and MT in two fish species (P<0.05). In addition, the average values of total AchE and MT in carp fish are equal to 3.42 µm/min/g and 707.75 µg/g, respectively, and in rainbow trout it is equal to 1.33 µm/min/g and µg, respectively. /g were 3105.7 and the comparison of the average amount of AchE and MT between two species of carp and rainbow trout showed that the amount of MT in rainbow salmon is higher than that of carp, And the amount of AchE activity in carp was higher than that of rainbow trout. The differences in the level of MT and AchE biomarkers can be caused by exposure of fish species exposed to different levels of pollutants due to differences in their feeding habits and behavior as well as differences in sampling points with environmental conditions and the entry of polluting sources are different. In this study, the application of 2 specific biomarkers to investigate the presence and effects of two groups of organic and inorganic pollutants in the Gamasiab River were determined without conducting any type of chemical analysis. directly exposed to the simultaneous entry of organic and mineral pollutants due to the extent and dispersion of different human uses on its margins, which can be detected by tracking specific biomarkers in indicator species (including rainbow trout and carp) to be a basis for monitoring the pollution of ecosystems.

    Keywords: Biomarker, Biological response, Cholinesterase, Pollutant, Aquatic ecosystems
  • Shahrzad Foroutan, Amir Houshang Bahri *, Babak Ghaednia, Flora Mohammadizadeh, Maryam Mirbakhsh Pages 169-174

    This study was aimed to compare the halo diameter (mm) caused by the lack of bacteria growth (Vibrio harvey) in the post-larvae of Vannamei shrimp (Litopenaeus vannamei) under the influence of methanolic, acetone, and aqueous extracts (ppm) of razor clam (Solen vagina). Based on the obtained results, the methanolic extract stopped the growth of Vibrio harvey bacteria at 450 ppm. Although the use of this extract stopped the growth of bacteria at a concentration of 450 ppm, the diameter of the created halo was smaller compared to the halo of non-growth caused by antibiotics. Acetone extract prevented the growth of Vibrio harvey bacteria at 250 ppm and higher concentrations and created a lack of growth halo with a diameter of 2.8 cm. Also, the aqueous extract did not have any inhibitory effect. The results of the mean comparison test showed that there was a significant difference between different concentrations of methanolic and acetone extracts (P<0/05). Also, significant differences were observed between the same effective concentrations of different treatments (250, 300, 350, 400 and 450 ppm) (P<0/05). Therefore, methanolic and acetone extracts of S. vagina can be used as a bioactive substance to prevent vibriosis in Litopenaeus vannamei. However, more studies are suggested to investigate other extracts of this species and their effects.

    Keywords: Razor clam, Extracts, Vibrios, Vannamei shrimp, Acetone extract
  • Somayeh Soltanzadeh *, Hossein Ouraji, Sakineh Yeganeh, Omid Safari Pages 175-182

    The purpose of this study was to determine separate and combined effect of plant extracts of garlic (Allium sativum), ginger (Zingiber officinale) and fennel (Foeniculum vulgare) along with different levels of soybean meal on growth performance and some blood parameters of rainbow trout. plant extracts (1% garlic, 1% ginger, 1% fennel and a mixture including 1% garlic + 1% ginger + 1% fennel) were added to experiment diets at two protein levels of soybean meal (25 and 75%). Three hundred rainbow trouts (4.99±0.26 g) were reared with 10 experiment diets and triplicate groups for 8 weeks. At the end of the experiment, the effect of the experimental treatments on growth performance and some blood parameters was measured. The results showed a significant increase in growth performance (final weight, weight gain, specific growth rate, food conversion ratio and protein efficiency rate) and blood parameters (red blood cell count, white blood cell count, hemoglobin, hematocrit and mean corpuscular hemoglobin (MCH)) in experimental treatments (especially the mixture of plant extracts) compared to the control (without plant extract) (P<0.05). The addition of garlic, ginger and fennel plant extracts (especially the mixture of plant extracts) at different levels of soybean meal (25 and 75%) in the diet of rainbow trout has a significant effect on growth performance and immunity.

    Keywords: Soybean meal, Plant extracts, Rainbow trout, Growth performance, Blood parameters
  • Sepide Dadvand, Manizheh Jamshidi * Pages 315-320

    The pests of stored products, are one of the factors effecting quantity and quality of foods during their storages. Plant based insecticides are new compounds that can control insect pests without negative effect on environment and food safety. This study had done in order to investigate effect of essential oil of Cichorium intybus and Utrica dioica in different treatment duration (24, 48 and 72 hours) on mortality of larval and adult stages of Oryzaephilus surinamensis. The experiments were done at entomology laboratory of Islamic Azad University of Tabriz during 2018, based on a complete randomized design in 25±1 °C and 60±5% of humidity. Investigation had done in 4 replications and 25 insects per unit. Based on LC50 value from probit analysis of mortality percent least LC50 value to Oryzaephilus surinamensis obtained in adult insects and by essential oil of C. intybus Highest LC50 value also belong to larval stage with essential oil of this plant. Results of line-effects showed that in C. intybus essential oil mortality of larval were more than adults. But essential oil of U. dioica caused different changes and adult insects showed more sensitivity to U. dioica essential oil than larvae of pest. The results detected that essential oil of C. intybus and U. dioica had a suitable control on O. surinamensis.

    Keywords: Components, plant, Fumigant, toxicity, Essential, oil, Insecticide, Pest
  • Parvin Shawrang *, Fatemeh Abbasi, Farahnaz Motamedi Sede, Maryam Sadeghi Pages 321-328
    This study was done to assess the antimicrobial and anti-inflammatory effect of raw and irradiated bee venom. Bee venom samples were irradiated at doses of 0, 2, 4, 6 and 8 kGy using gamma irradiator. Antimicrobial characteristic of raw and irradiated venom was determined using well diffusion assay. 300 µl of sample was poured in well and diameter of the clear zone of inhibition of growth for the bacteria and fungi was measured. Anti-inflammatory effect of venom was assessed using injection of formalin 2.5% in paw of rats. 24 rats was assigned to 6 treatments and 4 replicates for measurement of IL-6 and IL-10 in blood of rats. Raw and irradiated venom were injected to rats at a dose of 1mg/kg BW and blood sample was taken after 2, 4 and 6h, then serum was separated. Spleen was removed and hold in liquid nitrogen until gene expression analysis of IL-6 and IL-10. Data were analyzed based on randomized complete block design using SAS software. Irradiation of bee venom had no negative effect on antimicrobial and anti-inflammatory characteristics (P>0.05). IL-6 and IL-10 gene expression in spleen samples in rats taken 6, 48 and 72h post injection down regulated for venom irradiated doses of 4, 6 and 8 kGy compared with the control and dose of 2 kGy (P<0.05). Also, IL-6 and IL-10 gene expression down regulated in spleen samples of rats taken after 72h as compared with those taken 6 and 48h (P<0.05). There were no differ among serum levels of IL-6 and IL-10 in raw venom and irradiated at doses of 2, 4 and 6 kGy (P>0.05), but serum level of IL-6 increased (P<0.05) in those received 8 kGy irradiated venom compared with the control and other treatments. Based on the results of this study, gamma irradiation at dose of 6 kGy could applicable for honey bee venom processing without negative effects on positive venom characteristics.
    Keywords: Antimicrobial properties, Gamma irradiation, Gene expression, Honey bee venom, interleukin
  • Elham Pondehnezhadan, Atefeh Chamani *, Fatemeh Salabi, Reihaneh Soleimani Pages 329-340

    The order of scorpions belongs to the category of arachnids and the branch of arthropods, and according to the extensive studies that are being carried out today in the field of phylogenetic and morphological around the world, the classification of scorpions is also being updated. The aim of this studyis reconstruct the metabolic network of Androctonus crassicauda and Hemiscorpius lepturus using RNA-seq studies for suggestion of key metabolic genes differentially expressed between two scorpion species as a molecular marker to evaluate the genetic diversity of different scorpion species. For this purpose, Scorpions were caught using ultraviolet light in different areas of Khuzestan province (10 samples of each species). Scorpions were poisoned by electric shock method, and after 72 hours of poisoning, the venom gland was isolated and powdered using a porcelain mortar and liquid nitrogen. RNA extraction from the venom gland was performed using the commercial RNeasy Animal Mini Kit (Qiagen, Valencia, CA, USA) according to the company's instructions. Transcriptome sequencing and differential gene expression analysis of two scorpion species were performed by RSEM software. The results of analyzes showed that a total of 688060 genes were identified in two species, of which 42676 genes had significant differences in expression (p<0.05). The gene ontology of the differentially expressed genes was performed using Kegg and GO databases and the results showed that the genes involved in the metabolic pathway are the most abundant. Reconstruction of scorpion metabolic network and its analysis using string database and cytoscope software led to the identification of 5 metabolic hub genes. Finally, using the amino acid sequences of Hub genes (triose phosphate isomerase, citrate synthase, glucose 6-phosphate isomerase, catalase and enolase), a phylogenetic tree was constructed using 7 scorpion species. This study evaluated the use of these 5 metabolic genes to study phylogenetic relationships in scorpions.

    Keywords: Genetic diversity, Gene ontology, Metabolic network, Phylogenetic tree, Phylogenetic relationships